vineri, 20 martie 2015

Cum sa evitati sa faceti greseli la casele de marcat

Casele de marcat sunt foarte importante pentru magazinele de vanzari cu amanuntul, restaurante si aproape oriunde se vand produse. Unele case de marcat au doar tastatura numerica si cateva butoane pe cand altele au mai mult de cincizeci de taste diferite. Este foarte usor sa se faca greseli atunci cand se utilizeaza un astfel de instrument, in special daca sunteti incepator. Puteti incerca sa limitati aceste greseli prin invatarea pozitiei fiecarei taste si functiuni.

Pentru inceput, trebuie invatata procedura de inregistrare si de identificare a utilizatorului. Daca lucrati pe o casa de marcat care are mai multi operatori de incasare, trebuie sa va autentificati de fiecare data cand utilizati aparatul. Unele aparate au un buton de inscriere iar altele va pot cere pur si simplu sa va introduceti numele de operator pentru a intra in sistem.

Familiarizati-va cu tastele casei de marcat. Cele mai multe aparate au butoane care corespund anumitor categorii. De exemplu, daca lucrati intr-o pizzerie care ofera mai multe sortimente de mancare italiana, casa de marcat va avea in mod normal sectiuni pentru pizza, calzone, salate si paste. Uneori, fiecare categorie are un cod al culorilor dar in alte cazuri sunt doar grupate impreuna in diferite zone ale tastaturii. Daca lucrati intr-un magazin de desfacere produse, trebuie sa va familiarizati cu tasta Total, Exceptie de la taxe sau alte functiuni ale tastaturii cu care lucrati in mod regulat.

Este important sa utilizati un singur deget atunci cand lucrati cu o casa de marcat. Poate ca este mai repede daca lucrati cu ambele maini, dar creste si probabilitatea de a face greseli. O casa de marcat nu este ca o tastatura. Apasarea butoanelor nu este la fel de lina si greselile nu sunt asa de usor de corectat.

Puteti oricand sa solicitati managerului sa va ajute la consultarea cartii de exploatare a casei de marcat atunci cand nu stiti cum sa schimbati un lucru. Multi clienti folosesc carti de debit sau de credit si fiecare casa de marcat este deosebita atunci cand este vorba de utilizarea cartilor de credit. De exemplu unele magazine folosesc case de marcat care au incorporate cititoare de carduri pe cand altele au aparate care utilizeaza cititoare de carduri externe. Cele care au cititoare de carduri incorporate au un alt mod de a inregistra cumparaturile.

La final, trebuie sa invatati cum sa anulati o tranzactie. Probabil ca veti face greseli ocazionale, indiferent de cat de atenti sunteti. Este foarte important sa invatati cum sa corectati cat mai repede acele greseli. Daca ati luat in evidenta din greseala un element sau sau l-ati bifat de doua ori, puteti anula obiectul gresit sau pretul total. Important este sa nu intrati in panica si, daca nu stiti cum sa procedati sa cereti sprijinul unui coleg sau superior.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu